Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, poate menţine clauza de forţă majoră, activată la sfârşitul lunii septembrie, în contractul de livrare a energiei către Energy Holding, o companie care cumpără energie direct de la Hidroelectrica pe baza unor contracte bilaterale şi la preţuri mai mici decât cele de pe bursa de energie OPCOM, potrivit unei hotărâri a Curţii de Apel Bucureşti.
Din cauza scăderii debitelor râurilor care alimentează lacurile ce deservesc hidrocentralele, Hidroelectrica nu a mai putut să îşi onoreze contractele de vânzare a energiei. În acest context, Hidroelectrica a aplicat clauza de forţă majoră tuturor contractelor, obţinând toate avizele necesare de la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
La sfârşitul lunii noiembrie compania Energy Holding a obţinut anularea avizului de forţă majoră emis de CCIR, fiind singura companie care a obţinut anularea avizului de forţă majoră. Această anulare a dus la acţionarea în instanţă a CCIR de către Hidroelectrica.
Potrivit unei hotărâri a Curţii de Apel Bucureşti, clauza de forţă majoră în contractul cu Energy Holding se va menţine până la judecarea pe fond a litigiului. Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare.
"Hidroelectrica a acţionat CCIR în instanţă pentru a solicita suspendarea executării unei rezoluţii prin care biroul de conducere al CCIR a dispus retragerea avizului de existenţă a forţei majore, care fusese eliberat în 27 septembrie pentru contractul încheiat cu Energy Holding", au transmis oficialii Hidroelectrica într-un comunicat. Oficialii companiei au mai precizat că avize similare, care certificau existenţa situaţiei de forţă majoră, au fost emise pentru toate contractele de furnizare a energiei derulate de către Hidroelectrica, astfel încât compania a a furnizat tuturor beneficiarilor de contracte