Preţul petrolului a scăzut de la începutul lunii decembrie cu 4,6%. În aceeaşi perioadă leul s-a depreciat în faţa dolarului american cu 2,8%. În prezent, există argumente pentru o ieftinire modestă de 1-2% a benzinei la pompă, consideră Victor Safta, directorul sucursalei din România a X- Trade Brokers. Sursa: evz
Pentru efecte vizibile, ar fi nevoie ca tendinţele actuale de scădere a preţului petrolului să continue, ceea ce este teoretic posibil pe termen scurt, a completat acesta.
Dincolo de potenţialul unei scăderi într-un orizont de timp limitat, pe termen mai lung apar mai multe semne de întrebare. La adresa trendului descent al petrolului există însă şi ameninţări. În primul rând, este vorba de tentaţia repornirii tiparniţei în SUA, care ar conduce la o inflaţie sporita si, in consecinta, ar duce la achiziţii de mărfuri – şi petrol în special – ca protecţie la eventuale presiuni inflaţioniste.
În al doilea rând, ar putea avea loc o accelerare a exerciţiilor militare în Iran, al doilea mare producător de petrol din cadrul OPEC.
Pentru România, trebuie luat în considerare şi efectul cursului de schimb, în principal în faţa Dolarului american. Deşi relativ stabil în faţa Euro, Leul a pierdut teren în faţa Dolarului american aflat în ascensiune pe pieţele valutare.
O continuare a crizei datoriilor europene nu poate fi scoasă din calcul în lipsa unor decizii ferme din partea autorităţilor europene, dar şi a unor contribuţii de sprijin financiar la nivel internaţional.
Iar tendinţa de depreciere a euro în faţa dolarului s-ar traduce printr-o slăbire a leului în faţa monedei americane. "Jocurile geopolitice, criza europeană care afectează evaluarea Leului şi riscul de politică monetară pot fi factori de risc pot fi factori de risc pentru pretul carburanţilor pe termen mai lung", a arătat Victor Saft