„Adevărul“ vă arată ce a fost adevăr şi ce este legendă în istoria zilei de 21 decembrie 1989, în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au intrat în panică, pierzând frâiele puterii.
Muşcând „momeala" câtorva apropiaţi (ai săi, dar şi ai Moscovei!) de a organiza mitingul din 21 decembrie 1989 cu scopul înfierării evenimentelor de la Timişoara, Nicolae Ceauşescu contribuia, fără să ştie, la propria-i prăbuşire. Momentul mitingului, crucial în contextul Revoluţiei române, a rămas multă vreme neelucidat şi dominat de o interpretare fundamental greşită: aceea că muncitorii aduşi în Piaţa Palatului să-i condamne pe huliganii din Timişoara şi să-l aplaude frenetic pe dictator s-ar fi revoltat spontan şi ar fi transformat mitingul într-o uriaşă acţiune de protest.
În realitate, muncitorii aduşi de pe marile platforme industriale ale Capitalei au fost cât se poate de supuşi şi n-au reprezentat decât masa de manevră prin care mitingul a fost boicotat prin intervenţia unor forţe mai mult sau mai puţin cunoscute.
La puţin timp după ce Nicolae Ceauşescu şi-a început discursul, zecile de mii de muncitori aduşi în Piaţa Palatului au început să fugă în toate părţile, cuprinşi de panică. Pe imagini se vede cum Ceauşescu este complet derutat şi le spune celor aflaţi în apropiere: „Asta-i o provocare!".
Aflat în carul de transmisie al TVR din Piaţa Palatului, Ilie Ciurescu, realizator la Televiziunea Română, îşi aminteşte: „A început manifestaţia şi la un moment dat s-a auzit o explozie, pe care noi am perceput-o în car ca pe un cutremur. Am încercat să ne păstrăm cumpătul şi să refacem transmisiunea. În situaţii neprevăzute, camerele se îndreaptă către locuri neutre, dar noi am păstrat camerele îndreptate spre balcon, pentru că voiam să vedem ce se întâmplă. Aşa au rămas imaginile cu Ceauşescu încercând să refacă mitingul. Bubuitura a venit din zona restaurantului C