Reacţiile pe scena internaţională, după moartea lui Kim Jong-il, nu au întârziat să apară. Pe lângă transmiterea unor mesaje de condoleanţe, liderii din colţurile lumii vorbesc despre situaţia incertă şi un posibil \"punct de cotitură\" în viaţa nord-coreenilor, în timp ce vecinii sunt în alertă, relatează BBC. Sursa: Reuters
Preşedintele american Barack Obama şi cel sud-coreean, Lee Myung-bak, au discutat, la telefon, şi au căzut de acord să colaboreze pe probleme de securitate, după moartea liderului nord-coreean, a anunţat Casa Albă.
"Preşedintele Obama a reafirmat angajamentul ferm al SUA pentru stabilitatea peninsulei coreene şi a aliatului său apropiat Republica Coreeană", spune Casa Albă.
China a reacţionat, de asemenea, la vestea morţii liderului Kim Jong-il. "Am aflat cu tristeţe despre nefericitul deces al liderului senior nord-coreean Kim Jong-il, şi transmitem sincere condoleanţe poporului nord-coreean", a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, citat de agenţia de stat Xinhua.
Succesorul lui Kim Jong-il, fiul său cel mic, Kim Jong-un, a fost "crescut" pentru a prelua cea mai înaltă funcţie în stat de peste un an, relatează BBC, iar întrebarea care se pune este dacă el are puterea şi autoritatea necesare pentru a-i urma la conducere tatălui său.
Potrivit CCTV, televiziunea de stat chineză, preluată de cea din Seul, unele magazine s-au închis la Phenian, după anunţul oficial al morţii liderului.
"Primăvara coreeană"
Philip J Crowley, fost purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, scrie pe Twitter: "Dacă ar fi fost o ţară normală Coreea de Nord, moartea liderului ar deschide calea către o primăvară coreeană. Dar nu este o ţară normnală. Aşa că transferul de putere către Kim Jong-un este pe cale să aibă loc. Ar putea exista unele provocări, pentru o vreme, pentru