Dacă plângi în momentul sacrificării, va avea carnea tare
Se crede că în această noapte, cea a Sf. Ignatie Teofanul, porcul visează cuţitul cu care va fi tăiat. De unde vine această credinţă a oamenilor care se păstrează de sute de ani şi de ce a fost aleasă tocmai ziua de 20 decembrie ca zi a tăierii porcilor? Tradiţia spune că în rumă cu câteva sute de ani, un bărbat pe nume Ignat şi-a ucis din greşeală tatăl cu securea atunci când vroia să taie porcul. După ce l-a înmormântat omul şi-a luat lumea în cap şi a părăsit satul natal, dar până la sfârşitul vieţii lui, în noaptea de 19 spre 20 decembrie, a visat securea în fiecare an. Dacă eşti milos, nu e bine să asişti la ritualul tăierii porcului. Nu plânge şi nu suferi în momentul sacrificării pentru că animalul va avea carnea foarte tare iar bucatele nu-ţi vor ieşi gustoase.
Foloseşte sângele animalului ca să te protejezi împotriva bolilor grele
Unul dintre momentele unice ale tăierii porcului este însemnarea mebrilor familiei care l-a crescut. După tăierea porcului, fă-ţi o cruce pe frunte cu sângele lui şi vei ferit de boli grave în următorul an. Tot aşa e bine să procedezi cu copiii şi cu restul familiei. Se spune că dacă în momentul sacrificării curge mult sânge din el, vei avea un an îmbelşugat, cu mesele pline de bunătăţi. Dacă are splina subţire iarna aceasta va fi extrem de geroasă şi fără prea multă zăpadă, primăvara va veni cu repeziciune, dar vara şi toamna vor fi sărace în roade. În schimb, dacă splina porcului va fi groasă, ne aşteaptă o iarnă grea, cu ninsori abundente, primăvara va veni târziu, dar vara şi toamna vor fi bogate în grâne, fructe şi legume.
Bucură-te de pomana porcului ca să ai tot ce-ţi trebuie pe viitor
Pomana porcului nu este un ritual al pofticioşilor, ci unul care prevesteşte un an nou promiţător, cu ceea ce-i trebuie omului pentru traiul zi