Banca Centrală Europeană va interveni pentru a alevia criza de lichidități care afectează stabilitatea sectorului bancar european, și pentru a menține stabilitatea prețurilor, dar un program de achiziții de obligațiuni suverane la nivel mai larg rămâne „dincolo de rolul său” de împtumutător de ultim resort, a declarat Christian Noyer, membru în consiliul de guvernare.
Guvernatorul băncii centrale a Franței a declarat că recâștigarea încrederii investitorilor în zona euro va fi, foarte probabil „un proces dificil și, potențial, de durată”, adăugând, însă, că implementarea la timp de reforme fiscale și economice structurale de către guvernele zonei euro este o necesitate, menționează agenția de știri Reuters.
„Implicarea în achiziția de obligațiuni suverane în cantități mari este dincolo de rolul asumat de banca centrală, de împrumutător de ultim resort”, a declarat Noyer în cadrul unei conferințe la Paris.
BCE dorește stabilizarea lichidităților în sectorul bancar
El a adăugat că măsurile anunțate la începutul lunii de a oferi fonduri nelimitate timp de 36 de luni, băncilor europene și ușurarea cerințelor de garanție sunt îndreptate spre stabilizarea lichidităților sistemului bancar și a piețelor de capital pentru a permite creditarea economiei reale.
Criza datoriilor suverane a ușurat presiunile inflaționiste în cadrul blocului de 17 țări, a declarat Noyer, adăugând că decidenții politici se găsesc într-un cadru foarte dificil, cadru care necesită politici neconvenționale.
„Cea mai bună contribuție posibilă la sistemul euro este asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu”, a declarat Noyer.
„Atâta timp cât piețele financiare pun în pericol stabilitatea prețurilor, sistemul euro trebuie să intervină. Această analiză a fost la baza deciziilor noastre în trecut, și va continua să le fundamenteze și în viitor.” @N_P