Criza economica afecteaza din ce in ce mai mult tarile din Uniunea Europeana, datoriile externe ale unor state depasind chiar 100% din produsul intern brut. In conditiile in care guvernele din UE detin o importanta cantitate de aur, aceasta rezerva, considerata una din cele mai sigure, poate fi folosita pentru a combate criza?
Tari precum Spania, Italia sau Franta, care au datorii imense si care se imprumuta la costuri extrem de ridicate, nu ar putea folosi aceasta metoda, potrivit specialistilor.
Aceste state nu detin rezerve de aur atat de multe, incat sa poata cumpara intreaga datorie. Chiar daca ar vinde toata rezerva, nu ar reusi sa echilibreze economia decat pe un termen foarte scurt.
"Aceasta miscare nu are cum sa schimbe prea mult lucrurile", a declarat profesorul de economie de la Universitatea Harvard, Kenneth Rogoff, citat de Wall Street Journal.
Expertii considera ca europenii nu ar trebui sa se bazeze pe tranzactiile cu aur, deoarece realitatile financiare si politice vor face si mai dificile aceste operatiuni.
Daca incerci sa vinzi aur sau daca vrei sa il folosesti ca garantie pentru un imprumut, te vei expune extrem de mult. Acest gest ar fi interpretat drept unul disperat si va duce la cresterea costurilor de imprumut, iar investitorii isi vor pierde interesul.
Guvernele, bancile centrale si institutiile financiare multilaterale, precum Fondul Monetar International, detin aproape 18% din rezerva globala de aur, conform World Gold Council.
Italia detine a treia rezerva de aur, dupa Statele Unite si Germania, fiind urmata de Franta. Portugalia este pozitionata pe locul 12 in acest clasament, iar Grecia, care are cele mai mari probleme financiare, se afla in primii 30, inaintea unor tari bogate, precum Australia, sau a unor state emergente, ca Brazilia.
Insa,