În ultimii ani, întreprinzătorii români au înscris la Registrul Comerţului mai multe persoane fizice autorizate. Sursa: SHUTTERSTOCK
În primele zece luni ale acestui an, întreprinzătorii din mediul privat au pus bazele a mai bine de 116.000 de afaceri, în creştere de la circa 105.000, în aceeaşi perioadă din 2010.
Deşi acum câţiva ani cei mai mulţi întreprinzători preferau să-şi înfiinţeze societăţi cu răspundere limitată (SRL), de trei ani încoace la oficiile Registrului Comerţului se înscriu mai multe persoane fizice, cu formele de organizare aferente: persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II) sau întreprindere familială (IF), în funcţie de numărul persoanelor implicate, scrie Capital.
Cele trei opţiuni
Un întreprinzător care se pregăteşte să-şi înceapă o afacere are trei variante, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale: PFA, SRL sau microîntreprindere. Un SRL plăteşte un impozit de 16% din profit, la care se mai adaugă din nou 16% pe dividende, atunci când asociaţii vor să scoată câştigul din firmă.
Dacă SRL-ul are între unul şi nouă salariaţi şi realizează afaceri sub 100.000 euro pe an, poate opta pentru regimul fiscal favorabil al microîntreprinderii.
În acest caz, va plăti un impozit de 3% pe venit, la care se adaugă impozitul pe dividende. Atenţie, nu pot fi microîntreprinderi firmele din domenii precum bănci, asigurări, jocuri de noroc, piaţă de capital, consultanţă şi management.
În cazul PFA, pe lângă impozitul de 16% asupra venitului net, trebuie să plătiţi contribuţii sociale la fondul de sănătate şi la cel de pensii.
În schimb, aţi avea mai puţine declaraţii fiscale de depus şi puteţi ţine contabilitate simplificată. Toate aceste forme de organizare pot avea angajaţi, care presupun contribuţii sociale. Costul pentru înfiinţarea unei PFA este de aproximativ 250 lei, iar pentru un SRL est