O doamnă din TVR afirmă despre o altă doamnă din TVR că ar fi urîtă. Discuția ar putea deveni interesantă, dacă am încerca să ne detașăm puțin de mahalagismele partizane.
Sînt deja clasice studiile lui Satoshi Kanazawa, care demonstrează că oamenii mai frumoși sînt și mai inteligenți. Chiar dacă legătura dintre cele două calități nu e valabilă în absolut toate cazurile, ea e adevărată statistic. Pe ecranele televiziunilor noastre apar suficient de mulți oameni, așa încît am putea estima cantitatea de inteligență care ni se oferă, în funcție de cîtă frumusețe ni se oferă.
Ar fi interesant un sondaj pe tema asta, îi bănuiesc rezultatele, dar în lipsa lui nu pot decît să-mi expun aici niște impresii personale.
În primul rînd, îmi sare în ochi faptul că, de obicei, oamenilor mai frumoși li se rezervă roluri de decor, ei citesc din prompter sau fac figurație ca moderatori deloc incomozi pentru invitați. Iar, atunci cînd sînt invitați oameni mai frumoși, aceasta se întîmplă cel mai adesea la televiziunile de divertisment. Studiile lui Kanazawa arată că pînă și copiii îi indică drept mai inteligenți pe oamenii care sînt mai frumoși, așa că televiziunile folosesc frumusețea și pentru a induce ideea că ar folosi inteligența.
Dar rolurile de formatori de opinie (adică politicieni, analiști și moderatori tendențioși-agresivi) sînt rezervate, în marea majoritate a cazurilor, unor oameni mai puțin frumoși și, în consecință, mai puțin inteligenți. Ar putea fi o explicație a faptului pentru care formatorii de opinie au o influență atît de mică asupra telespectatorilor. Subliniez încă o dată: sînt impresiile mele.
În afara stabilirii corelației dintre frumusețe și inteligență, există și studii care stabilesc o legătură statistică directă între inteligență și sănătate sau longevitate. Iar eu cred că există o corelație statistică și între inteligență și c