Românii care au lucrat legal în străinătate au dreptul să primească înapoi banii ce au fost plătiţi în plus sub formă de taxe şi impozite în statul adoptiv. Pentru acest lucru, trebuie să deţină documente, fişe fiscale, chitanţe care să demonstreze calitatea de contribuabili şi să depună un dosar la biroul fiscal în ţara în care au lucrat. Înainte de asta, nu trebuie să neglijeze termenele de solicitare a impozitelor plătite în avans şi pe câţi ani pot fi returnaţi retroactiv.
Dana Mihaela Lupu precizează că românii pot recupera aceste taxe, deoarece, în marea majoritate a statelor dezvoltate, cotele de impozit pe venit nu sunt procentuale ca în România, ci sunt diferenţiate pe categorii de venituri şi de cele mai multe ori sunt progresiv aplicate pe diverse plafoane de venit anual. Astfel, cu cât sistemul de impozitare este mai complex, cu atât mai mult există posibilitatea plătirii în plus a unor impozite de către un contribuabil, care pot fi recuperate doar la solicitarea sa, pentru că statele nu le rambursează automat.
Ce presupune recuperarea de taxe?
În principiu, procesul de recuperare a taxelor se bazează pe existenţa unei legislaţii ce dă dreptul fiecărui contribuabil de a primi înapoi banii ce au fost plătiţi în plus sub formă de taxe şi impozite. Este absolut normal să se întâmple aşa. Apoi, ca acest drept să poată fi exercitat, trebuie să existe dovezi că au fost plătite impozite în plus. Iar acest dovezi sunt documente, chitanţe.
De ce anume se plătesc impozite în plus?
Aici răspunsul este mai complex. În marea majoritate a statelor dezvoltate, cotele de impozit pe venit nu sunt procentuale ca în România, ci sunt diferenţiate pe categorii de venituri şi de cele mai multe ori sunt progresiv aplicate pe diverse plafoane de venit anual. Mai mult, cu cât sistemul de impozitare este mai complex, mai detaliat structurat, cu atât e