Piața ipotecară a Statelor Unite, odinioară epicentrul colapsului financiar global care a provocat criza datoriilor suverane cu care se confruntă, în prezent Europa, este pe punctul de a-și reveni.
Pentru prima oară din 2005, construcțiile în sectorul rezidențial vor crește, adăugând una sau două zecimi de procent la creșterea economică pe 2012. Acest lucru nu reprezintă foarte mult, dar, privit din perspectiva ultimilor trei ani, faptul că piața imobiliară trece pe verde este un semn încurajator pentru perspectivele greu încercatei economii a Statelor Unite.
Orice fărâmă de susținere ar ajuta Statele Unite să reziste presiunii negative provocate de criza datoriilor suverane din zona euro, criză care amenință să transforme creșterea economică anemică globală într-o nouă recesiune, mai adâncă și mai periculoasă, avertizează Reuters.
Perspective de recesiune globală
Creșterea economică a Chinei încetinește, la rândul ei, pe măsură ce piața ipotecară se răcește iar exporturile către Uniunea Europeană, principalul partener comercial, se prăbușesc. Sectorul industrial chinezesc s-a contractat pentru două luni consecutiv, iar investițiile străine scad vertiginos.
Brazilia și India se află în dificultate, economia Indiei contractându-se, la rândul său, luna trecută. În întreaga lume, 48 de bănci centrale și-au redus dobânzile-cheie pentru a contrabalansa această scădere economică. Christine Lagarde, directorul general al FMI a declarat, săptămâna trecută, că prognoza economică mondială este „destul de întunecată”.
„Nicio economie din lume, fie ea cu venituri mici, piață emergentă, cu venituri medii sau economie super-avansată, nu va fi imună în fața crizei pe care o observăm nu doar în proces de desfășurare ci chiar în proces de intensificare”.
O veste bună și neașteptată
Cu toate acestea, sectorul imobiliar