Ciocnirile la nivel declarativ dintre Franţa şi Marea Britanie au continuat, alimentând tensiunile apărute în Europa după ce premierul britanic David Cameron a refuzat să semneze tratatul european care prevedea întărirea disciplinei fiscale în Uniunea Europeană, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Vicepremierul britanic Nick Clegg a catalogat comentariile premierului francez François Fillon despre economia britanică drept inacceptabile, în timp ce preşedintele Băncii Mondiale Robert Zoellick s-a declarat "profund îngrijorat" de schimbul de replici dintre cele două ţări pe marginea soluţiilor privind rezolvarea crizei din zona euro.
Divergenţele privind criza care afectează atât zona euro, cât şi economia Marii Britanii au răcit relaţiile diplomatice dintre euroscepticul Cameron şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, punctul maxim fiind atins o dată cu refuzul lui Cameron de a adopta măsurile de disciplină fiscală stabilite pe axa Paris-Berlin.
La finalul săptămânii trecute ministrul de finanţe al Franţei François Baroin s-a alăturat corului de critici francezi la adresa Marii Britanii spunând că "situaţia economică din Marea Britanie este îngrijorătoare. Mai bine să fii francez decât britanic din punct de vedere economic".
Fillon a avut un discurs asemănător, declarând că "atunci când mă uit la prietenii noştri britanici, care sunt mai îndatoraţi decât noi şi au un deficit mai mare, pot vedea că nu au fost observaţi până acum de agenţiile de rating".
Francezii sunt nemulţumiţi de faptul că agenţiile de rating oferă tratament preferenţial britanicilor, deşi în opinia lor indicatorii economici arată o situaţie economică mai slabă decât a Franţei.
Fillon l-a contactat pe vicepremierul britanic Nick Clegg pentru a oferi clarificări cu privire la declaraţiile sale. "Fillon a spus clar că nu a intenţionat să ridice semne