Planurile de dezvoltare a sistemului de apărare antirachetă sunt o prioritate a SUA şi rămân valabile în pofida constrângerilor şi incertitudinilor bugetare, declară asistentul secretarului de Stat al SUA, Rose Gottemoeller, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.
Asistentul secretarului de stat al SUA pe problematica de control al armamentelor şi verificare din cadrul Departamentului de Stat, Rose Gottemoeller, mai spune în interviul acordat MEDIAFAX că declaraţiile preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, privind amplasarea unor sisteme de armament în Kaliningrad ca replică la planurile americane antirachetă trebuie văzute în context politic, nu militar.
Rose Gottemoeller reaminteşte că scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează ameninţări care provin de la elemente din Orientul Mijlociu. Ea mai spune că SUA invită Rusia la cooperare în acest proiect pentru că "cel mai bun mod de a înţelege că nu este vorba despre o ameninţare este să accepţi cooperarea şi să începi astfel să afli, în mod concret, despre ce este vorba".
Goettemoeller a mai spus, referindu-se la scutul antirachetă, că SUA au refuzat să ofere garanţiile scrise solicitate de mai multe ori de Rusia pentru acest proiect deoarece nu au dorit "limitări sau constrângeri" în acest sistem.
Gottemoeller precizează că nu doar România şi SUA au renunţat la implementarea Tratatului CFE faţă de Rusia. Ea precizează că este o măsură la care s-a lucrat mult timp, însă cu discreţie, iar decizia a fost luată în luna noiembrie de către toate statele membre NATO, plus Republica Moldova şi Georgia.
Prezentăm integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de asistentul secretarului de Stat al SUA, Rose Gottemoeller:
Reporter: Am citit mai multe articole în presa americană despre reducerea bugetului destinat apărării şi informaţii