Vinerea dinaintea Crăciunului, cunoscută cu denumirea de „vinerea nebună", a devenit populară, în Marea Britanie, pentru petrecerile corporatiste, înaintea zilelor libere de sărbători. Dacă pentru angajaţi, „vinerea nebună" înseamnă distracţie, pentru paramedici, aceasta reprezintă o luptă continuă cu efectele excesului de alcool, relatează Daily Mail.
În „vinerea nebună", serviciile de ambulanţă sunt contactate de 250 de ori în fiecare oră. Într-o zi obişnuită, acestea nu primesc mai mult de 200 de apeluri pe oră.
Paramedicul londonez Phil Guthrie a declarat: „A fost un carnagiu. Parcă trăiam într-un film despre dezastre. Oamenii nu realizează presiunile pe care le fac asupra noastră", a declarat el pentru publicaţia The People. Un alt paramedic a declarat: „Totul pare din ce în ce mai rău. Parcă este o zonă de război".
Chefliii din Cardiff care nu s-au mai putut ţine pe picioare au fost transportaţi într-un spital improvizat la Millennium Stadium, unde medicii au încercat să-i contacteze pe membrii familiilor celor care nu au reuşit să găsească drumul spre casă.
Un studiu a demonstrat că mahmureala de după „vinerea nebună" va aduce pagube de 242 de milioane de lire sterline economiei britanice, cauzate de scăderea productivităţii muncii.
O jumătate dintre cei care merg la birou a doua zi dimineaţa nu vor fi apţi de muncă. Un sfert dintre aceştia îşi vor lua o zi liberă pentru a se reface, iar 12% vor lipsi, pur şi simplu, de la serviciu.
O cercetare realizată de lastminute.com a arătat că, în timpul petrecerii de Crăciun, 55% dintre participanţi se vor îmbăta, 25% vor săruta un coleg, iar unul din cinci va avea relaţii sexuale cu un coleg de muncă. Printre gafe se numără dansul jenant, bârfele nefondate, declaraţiile de dragoste şi bătăile.
Pentru a diminua cererile pentru ambulanţe, servicul de prim ajutor St John Wales a tr