Statele membre zonei euro vor lua măsuri pentru stăvilirea crizei datoriilor suverane, oferind fonduri FMI și lichidități pe termen lung băncilor, în timp ce continuă adoptarea de reguli fiscale mai dure.
„Cunoaștem cu toții că Europa nu s-a dovedit capabilă să convingă piețele că sistemul de guvernare și măsurile contra crizei sunt suficiente”, a declarat Vittorio Grilli, vice-ministrul economiei Italiei în cadrul unui interviu acordat unui ziar italian, citat de Reuters.
„Este nevoie de mai multă integrare și de mai multe instrumente eficace. Nu am ajuns, încă, la acel stadiu”, a declarat ministrul pentru „Il Sole 24 Ore”.
BCE cere acțiune
Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, a declarat, astăzi, pentru „Financial Times” că politicienii statelor membre zonei euro trebuie să ia măsuri rapide pentru a face Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF, fondul temporar de urgență al Uniunii Europene) operanțional, orice întârziere crescând costul măsurilor de salvare.
Liderii zonei euro au căzut de acord, la summitul din 9 decembrie, să ofere împrumuturi bilaterale de 150 de miliarde de euro către Fondul Monetar Internanțional, pentru a-i mări capacitatea de gestionare a crizei. Alte 50 de miliarde de euro vor veni din partea țărilor Uniunii Europene din afara zonei euro.
Miniștrii de finanțe ai zonei euro vor dezbate, în cadrul teleconferinței lor de astăzi, propunerea pentru noul aranjament fiscal al zonei euro, acesta trebuind să fie finalizat până la sfârșitul lui ianuarie, au declarat oficiali europeni. Un alt subiect pe ordinea de zi va fi valoarea împrumuturilor bilaterale individuale către FMI.
Îndoieli asupra contribuțiilor la FMI
Încă există, însă, îndoieli asupra împrumuturilor bilaterale către Fondul Monetar. Oficiali ai Bundesbank, banca centrală a Germ