Reza Taher, un iranian stabilit în Prahova, creşte godaci a căror carne nu conţine colesterol şi este uşor digerabilă.
Iranianului Reza Taheri îi merge de minune în România. Are aproape 20 de ani de când trăieşte în comuna prahoveană Floreşti şi şase ani de când a pornit pe cont propriu o afacere care-i aduce profit în orice anotimp. Iarna, însă, în preajma Sărbătorilor de iarnă, face mult mai mulţi bani ca de obicei. Sebi, cum l-au poreclit localnicii, are o crescătorie de porci vietnamezi, ultima fiţă în rândul gurmanzilor înstăriţi, care ţin la siluetă şi la sănătatea lor. Iranianul creşte porci "fără colesterol", a căror carne este foarte gustoasă şi mult mai uşor de digerat faţă de carnea de godac autohton. Animalele pitice, care pot atinge greutatea de 60-70 de kilograme, sunt crescute în ogradă, la doi paşi de blocuri. Investiţia a fost la început de doar 2000 de euro, fonduri din care Sebi a cumpărat câţiva porci, mâncare pentru ei şi un spaţiu unde să-i ţină. O delicatesă de 2000 de lei În prezent, miniferma sa este plină de "vietnamezi cu şorici", a căror întreţinere nu este costisitoare. Porcii albi şi negri sunt sută la sută vegetarieni, fiind hrăniţi cu tărâţe, iarbă, conopidă, coji de cartofi, mere sau varză. "Am dat anul acesta zeci de bucăţi. Cei mai mulţi porci se vând în luna Decembrie. Sunt oameni cu bani care cumpără pentru că ştiu că mănâncă carne sănătoasă, fără grăsime. Carnea de porc vietnamez se poate prepara atât pe grătar cât şi la cuptor, cu sosuri. Este delicioasă, e o delicatesă pentru masa de Crăciun", explică Reza Taheri.Preţul unui astfel de animal este de 2.000-2300 de lei, dublu cât un porc autohton. Această rasă de porci consumă de patru ori mai puţină hrană decât un godac autohton. Sebi nu are singur grijă de animalele din minifermă ci are ajutoare de nădejde: un medic veterinar, vecin cu el, dar şi un unchi de la care a î