Moise Stanca este maistru la Metrorex Bucureşti de aproape 40 de ani. La 34 de ani, şi-a îngropat nepotul şi, alături de miile de bucureşteni care au ieşit în stradă împotriva regimului Ceauşescu, a sperat că vor veni vremuri mai bune. Totuşi, la 22 de ani de la Revoluţie, spune, pe un ton domol, că... "era mai bine înainte".
În 21 decembrie, Nicolae Ceauşescu chema oamenii la un miting de sprijin, după ce se întorsese din Iran şi aflase despre răscoala de la Timişoara. Mitingul se transformă repede într-un protest, iar după-amiaza, încep represiunile asupra protestarilor. În 22 decembrie, oamenii ies din nou în stradă. Moise Stanca fusese în tură de noapte, dar auzise deja despre ce se întâmplase în 21, de la colegii de la staţia de metrou Universitate. În noaptea aceea, maistrul lucrase la staţia de metrou Eroilor şi încercase să-i sune pe colegii lui, însă nu mai mergeau telefoanele. Zvonurile că teroriştii se adăposteau în magistralele de la metrou erau în floare. Moise Stanca îşi aminteşte cum unii din colegii lui au fost obligaţi să scoată de la metrou cadavrele unor femei, împuşcate că ar fi fost teroriste.
Să ştii că astăzi se răstoarnă guvernul
În dimineaţa zilei de 22 decembrie, Moise Stanca se întâlneşte cu un prieten, să-şi plimbe împreună copiii. "Astăzi e mare miting, să ştii că astăzi se răstoarnă guvernul", i-a spus prietenul său lui Moise, cu care a convenit să meargă în Piaţa Revoluţiei, la sediul Comitetului Central al PCR.
"Am prins momentul când se aruncau fluturaşii (fluturaşii care îi îndemnau pe oameni să plece acasă,n.r.) din elicopter, chiar la Izvor, noi am trecut prin parcul Cişmigiu, apoi i-am lăsat pe copii într-un părculeţ".
Moise Stanca îşi aminteşte cum erau înşirate pe stradă "maşinile blindate, acoperite cu prelată, pline cu securişti". Pentru că erau mulţi oameni adunaţi acolo, cei doi bărbaţi s-au hot