Duelul verbal la vârf dintre autorităţile franceze şi cele britanice pe tema scăderii ratingului financiar de ţară au provocat îngrijorarea instituţiilor financiare internaţionale.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Acuzaţiile reciproce au avut loc la scurt timp după folosirea de către premierul britanic, David Cameron, a veto-ului privind modificarea tratatului Uniunii Europene, în vederea combaterii crizei economice severe cu care se confruntă UE la ora actuală.
Președintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat că este profund tulburat de retorica folosită în ultima săptămână pe ambele maluri ale Canalului Mânecii.
Beligeranța a atins nivelul maxim, atunci când premierul Franței, Francois Fillon, care are o soție britanică, l-a sunat pe vicepremierul britanic, Nick Clegg, care vorbește fluent franceza, pentru a clarifica afirmațiile pe care le făcuse cu doar câteva zile înainte despre Marea Britanie.
Premierul Fillon afirmase că deficitul fiscal britanic este mai ridicat decât cel francez, dar agențiile de rating nu par să sesizeze acest lucru.
Vicepremierul Clegg i-a replicat că o astfel de retorică este pur și simplu inacceptabilă și că trebuie luate măsuri în vederea calmării tonului dezbaterii.
În ultimele săptămâni au circulat știri cu privire la un presupus anunț iminent al agențiilor internaționale de rating privind scăderea ratingului AAA al Franței, ca urmare a deteriorării situației financiare și în special a stării precare a capitalizarii băncilor franceze.
Însuși guvernatorii Băncii Centrale a Franței, Christian Noyer, a atacat-o pe directoarea Fondului Monetar Internațional (și până nu de mult ministru de Finanțe al Franței), Christine Lagarde, care exprimase astfel de opinii cu privire la băncile franceze, calificând-o drept "foarte prost informată". Mai mult, a adăugat Noyer, agenții