Inginerii de la MIT Media Lab au realizat cea mai rapidă cameră video, aparatul fiind capabil să înregistreze un cadru la fiecare 1,7 picosecunde. O secundă poate fi împărţită în 1.000 de miliarde de picosecunde.
Camera care surprinde practic viteza luminii va putea fi folosită pentru analizarea diferitelor produselor, cât şi în medicină, însă nu va fi disponibilă pe piaţă prea curând, notează Daily Mail.
Inginerii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) cred că această cameră, ce poate surprinde orice chiar şi de mărimea unei particule de praf, ar putea revoluţiona aparatele de ecografii din spitale şi nu numai. Savanţii au reuşit să surprindă fiecare foton în cadrul unui experiment realizat în laborator. Au lansat un puls de lumină cu ajutorul laserului, puls care a traversat o sticlă de un litru de plastic în mai puţin de 1/1.000.000.000.000 dintr-o secundă. Lumina are nevoie de o nanosecundă pentru a traversa sticla, însă camera are nevoie de o oră pentru a procesa toate cadrele filmate.
"Aţi văzut imaginea unui glonte trecând printr-un măr, dar fotonii se mişcă de aproape un milion de ori mai repede decât glontele. Această cameră poate surprinde fotonii ca un fel de "gloanţe" de lumină călătorind prin spaţiu", aşa explică principiul camerei video profesorul Ramesh Raskar de la MIT.
În plus, camera poate recrea şi imagini 3D mulţumită capacităţii sale de a capta fotonii de lumină din interiorul obiectelor. "Când te uiţi la aceste cadre poţi vedea lumina deplasându-se în slow motion. Este atât de încet încât poţi vedea fiecare foton parcurgând distanţa pe care a fost disparat. Este însăşi viteza luminii, nimic altceva în univers nu se mişcă mai repede, aşadar suntem la limita fizică a fotografiei de mare viteză", a mai adăugat Raskar.
Inginerii de la MIT Media Lab au realizat cea mai rapidă cameră video, apara