În prima sa ieşire publică, după scandalul care a dus la demiterea din conducerea FMI, Dominique Strauss-Kahn a atacat liderii europeni, acuzându-i de proasta gestionare a crizei. În cadrul aceleiaşi conferinţe care s-a desfăşurat la Beijing, Strauss-Kahn a mai spus că Fondul Monetar Internaţional nu poate acţiona suficient de rapid pentru a rezolva criza, şi că este nevoie de implicarea mai puternică a Chinei.
Dominique Strauss-Kahn, fostul şef al Fondului Monetar Internaţional a făcut primele sale declaraţii publice referitoare la criza datoriilor europene, după scandalul sexual în care a fost implicat în mai anul acesta - scandal ce a dus la demisia din funcţia de şef al FMI. Declaraţiile au fost făcute la Beijing, în cadrul unei conferinţe realizate de o companie de internet chinezească „NetEase.com". Domique Strauss-Kahn, a criticat dur liderii UE pentru felul în care au gestionat problema datoriilor şi a estimat pentru următorii şapte ani o creştere economică mult sub potenţial, dacă liderii europeni nu-şi vor schimba politicile.
FMI este în realitate mai puţin puternic decât pare la o primă vedere
„Dezechilibrele europene ies la iveală din ce în ce mai mult, iar readucerea încrederii investitorilor în politicieni, este singura care mai poate salva criza. Fondul European de Salvare, realizat de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, de 640 miliarde de euro, este efectiv neputincios, pentru că are nevoie de aprobări politice care necesită luni de zile pentru a fi obţinute ", a spus Dominique Strauss-Kahn.
De asemenea, răspunzând la întrebarea adresată de jurnalişti cu privire la o eventuală întoarcere a sa în viaţa politică, Dominique Strauss-Kahn a spus scurt: „vom vedea", precizând că are în plan să lucreze cu o serie de organizaţii non-profit pe probleme de dezvolare economică, în special în Africa.
Încăpă