Moţiunea de cenzură se intitulează ‘După 22 de ani, democraţia în pericol’ şi va fi prezentată luni, iar, joi 22 decembrie, va fi dezbătută şi votată.
Moţiunea de cenzură a fost depusă săptămâna trecută după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2012. Parlamentarii opoziţiei susţin în textul moţiunii că prin legea comasării alegerilor vor exista aleşi locali nelegitimi şi un parlament nereprezentativ.
‘Vom avea aleşi locali nelegitimi, un parlament nereprezentativ, pe modelul celui din ultimii ani când aţi forţat crearea unui grup parlamentar de transfugi politici, împreună cu care aţi dat naştere unei majorităţi toxice nesocotind voinţa electoratului’, afirmă semnatarii moţiunii.
Partidele din opoziţie consideră că proiectul de lege privind comasarea alegerilor este un ‘demers discreţionar, unilateral şi antidemocratic al actualei puteri, elaborat fără consultarea societăţii civile şi impus prin procedura angajării răspunderii, Parlamentul fiind din nou eliminat din ecuaţia democratică’. Semnatarii moţiunii de cenzură opinează că ‘interesul politic meschin’ de a se menţine la putere cu orice preţ îi împinge pe democrat-liberali să încalce cu bună ştiinţă practici europene în materie electorală, şi anume recomandări ale Consiliului Europei adoptate de către Comisia de la Veneţia. ‘Comasarea alegerilor vă economiseşte nişte bani, însă nu de la buget, aşa cum aţi argumentat, ci din fondul Partidului Democrat destinat mitei electorale, astfel veţi cumpăra voturi cu sacoşa doar o dată’, adaugă iniţiatorii.
Pe de altă parte, semnatarii moţiunii de cenzură afirmă că mandatul de ales local, respectiv de parlamentar sunt guvernate de regimuri juridice distincte. De asemenea, ei arată că prelungirea mandatelor aleşilor locali în funcţii reprezintă schimbarea regulilor în timp