"Baza de date de la Inspecţia Muncii nu comunică cu cea de la Şomaj şi de la Prestaţii Sociale", a admis ministrul muncii Sulfina Barbu. Aceasta este explicaţia risipei ajutoarelor sociale de 19 miliarde de lei pe an (4,4 mld. euro).
Sulfina Barbu, cel de-al patrulea ministru al muncii din acest an, a recunoscut că în cadrul ministerului pe care îl conduce există instituţii - Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspecţia Muncii, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale şi Casa de Pensii - care nu comunică în niciun fel.
"Aceste instituţii nu au avut niciun fel de protocol electronic (nu protocol de colaborare) între baza de date de la pensii cu cea de la Inspecţia Muncii, cu cea de la AJOFM şi cu cea de la AJPS. Din păcate, ele nu au nicio legătură între ele", a spus ministrul muncii Sulfina Barbu.
Astfel, deciziile de restructurare ale guvernului Boc s-au luat de doi ani încoace fără să se ştie exact câţi salariaţi există (şi implicit, de câţi este nevoie în administraţia publică), câţi plătitori de contribuţii sociale şi câţi dintre aceştia lucrează cu contracte de muncă sau chiar câţi şomeri au existat la un moment dat în economie. Lipsa unor statistici clare şi coerente, disponibile în timp real, va duce în continuare la decizii de restructurare greşite, atâta timp cât nu există voinţă politică pentru a schimba situaţia actuală, spun specialiştii.
ZF a întrebat-o la finele săptămânii trecute pe Sulfina Barbu de ce în fiecare judeţ există clădiri diferite pentru inspectoratele teritoriale de muncă, agenţiile judeţene pentru ocupare, case de pensii sau agenţii de prestaţii sociale, având în vedere că acestea pot funcţiona foarte bine într-un singur loc, având acelaşi "administrator" - Ministerul Muncii.
Sulfina Barbu a spus că este dificil de imaginat o unificare în acest moment având în vedere că nici măcar ac