Cercatările recente au arătat că un comportament abuziv din partea şefului poate distruge, pe lângă sănătate şi nervi, chiar şi căsnicia.
Tuturor ne place să credem că putem lăsa la uşă şicanele şi comentariile grosolane ale şefilor şi că, odată intraţi în casă, totul va fi dat uitării. Ei, bine, nu este deloc aşa. Problemele de la serviciu „se revarsă" şi ne afectează direct viaţa de familie, creând tensiuni cu partenerul de viaţă, scrie presa britanică.
Serviciul afectează familia
Zori Carlson, profesor de management şi resurse umane la Hankamer School of Business de la Baylor University, a realizat un studiu pe această temă şi a intervievat 280 de angajaţi full-time şi soţii/soţiile lor. Participanţii la studiu au fost întrebaţi de câte ori le-au vorbit urât şefii lor, de câte ori şi-au descărcat nervii pe angajaţi când erau într-o pasă proastă din cu totul alte motive decât problemele de serviciu, de câte ori l-a acuzat în faţa colegilor că este incompetent.
Cei intervievaţi au mai declarat că, odată ajunşi acasă, erau atât de stresaţi şi de ameţiţi încât nu se mai simţeau în stare să participe la activităţile de familie.
Partenerii suferă mai mult
În timp ce angajaţii cu şefi răi au declarat că nu au probleme cu soţul/soţia, partenerii lor, în schimb, au spus că situaţia conflictuală de la serviciu le-a afectat mult relaţia, nu mai există comunicare în familie şi deseori o tensiune pluteşte în casă. Deşi angajaţii cred că lasă la uşă problemele de serviciu, de fapt nu este aşa. „Vin acasă morocănoşi, tensionaţi şi iritabili, existând oricând pericolul izbucnirii unei discuţii. Şi când mama şi tata se ceartă, se creează şi mai multă tensiune în casă" spune Carlson.
Angajaţii trebuie să înţeleagă că o situaţie neplăcută la serviciu nu-i afectează doar pe ei, ci şi familiile lor. Acest studiu arată că este important s