De vineri, 16 decembrie, în Giurgiu s-a deschis cea de a cincea ediţie a Târgului de Crăciun, în spaţiul expoziţional amenajat cu căsuţe din lemn din imediata apropiere a Parcului Mihai Viteazul şi a Spitalului Judeţean.
Zeci de producători veniţi din toată ţara îi întâmpină, în cele cinci zile de târg, pe locuitorii municipiului – şi nu numai – cu produse tradiţionale: preparate de sezon din carne, brânzeturi de la munte, prăjituri şi cozonaci de casă, turtă dulce, vin fiert şi palincă premiată internaţional.
Cozonacii sunt cei mai căutaţi
Preţurile nu sunt tocmai pe buzunarele tuturor doritorilor, de aceea unii vin, privesc, comentează şi trec mai departe. La cea mai mare căutare, la ediţia de anul acesta, se află cozonacii „ca la mama acasă”, produşi la Adunaţii Copăceni, dar şi covrigii produşi în aceeaşi comună. Nici turta dulce, produsă de un piteştean care vine în municipiul nostru la fiecare târg nu a rămas fără ecou, mai ales în rândul celor mici.
CLICK PENTRU A VEDEA O FOTOGALERIE DE LA TÂRG
„Preţurile sunt accesibile, la unele produse. Mi-aş fi dorit să cumpăr nişte afumătură, nişte produse de porc, dar...sunt foarte scumpe, pentru pensia mea. Aşa că m-am rezumat la nişte covrigi şi un cozonac”, spunea Maria Florescu, pensionară.
De la târg nu a lipsit palinca tradiţională, produsă de doi ardeleni, care se plângeau, mai în glumă, mai în serios, că răgăţenii nu duc la aşa o tărie, lor le trebuie „febră” (ţuică mult mai slabă alcoolic decât palinca ardelenească).
„Poate că merită zece lei pentru o sticluţă mică, de 150 ml, dar...eu nu am atâţia bani”, se plângea un pensionar unui partener de admirat produsele din târg.
De asemenea, participă expozanţi cu ceramică de Horezu sau Corund, precum şi meşteri populari cu obiecte tradiţionale de artizanat. În aceste condiţii, giurgiuvenii pot găsi relativ le