Reglementarea legală, care permite compensarea obligaţiilor reciproce între persoane juridice rezidente, este HG 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor, persoane juridice, în vederea diminuării blocajului financiar şi a pierderilor din economie, şi a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor, persoane juridice, conform fiscalitatea.ro.
Pentru compensări efectuate între persoane juridice române, indiferent de suma care se compensează, ordinul de compensare este document justificativ obligatoriu, conform HG 685/1999. Acestea sunt documente cu regim special, sunt numerotate din tipografie, iar evidenţa lor este strictă.
Ordinul de compensare se anexează la nota contabilă
Ordinele de compensare eronat completate sau necompletate şi degradate se distrug de o comisie desemnată special de către conducătorul Serviciului de compensare pentru aceasta, întocmindu-se un proces-verbal.
Ordinul de Compensare emis de Serviciul de compensare reprezintă document justificativ de înregistrare în contabilitate a stingerii creanţelor şi a datoriilor care au făcut obiectul compensării. Ordinul de compensare se anexează la nota contabilă. În conformitate cu prevederile art. 3 din HG 685/1999 , pentru facturi cu valori mai mari de 10.000 lei, compensarea datoriilor neplătite la termenele scadente se va realiza numai în conformitate cu prevederile regulamentului de compensare, iar pentru suma reprezentând contravaloarea facturilor mai mici de 10.000 lei, inclusiv compensarea reciprocă între contribuabili, persoane juridice, se poate efectua şi în afara cadrului instituţional creat de OUG 77/1999, dar pe baza aceloraşi formulare.
Normele metodologice
În Normele metodologice prezentate în Anexa 1 la