Anul acesta, 17% dintre români au accesat serviciile medicale private, iar sectorul privat este accesat într-o măsură mai mică, comparativ cu sistemul public de sănătate, potrivit unui studiu realizat de ISRA Center, în 28 de ţări. "Serviciile specialiştilor din sectorul privat sunt utilizate într-o măsură mai mică în majoritatea ţărilor participante la studiu. Cele mai puţin accesate sunt în Olanda, Canada, Ucraina, Indonezia, China, Irlanda, Thailanda, Lituania, Franţa, România (17%) şi Germania. În Chile, Pakistan şi Turcia aproximativ jumătate din cei care au participat la studiu au mers la un medic specialist din sectorul privat în ultimul an", potrivit sursei citate.
Studiul mai arată că cei mai mulţi participanţi la studiu au o opinie pozitivă despre medicul de familie, iar acesta este văzut în cele mai multe cazuri şi ca principală sursă de informare în ce priveşte problemele medicale.
În majoritatea celor 28 de ţări investigate se observă că cea mai mare parte a populaţiei a mers în ultimul an cel puţin o dată la medicul de familie (din sectorul public). Un procent de vizitare mai ridicat al medicului de familie (aproximativ 80%) se întâlneşte în Rusia, Slovenia şi Germania. Medicul de familie a fost cel mai puţin vizitat (sub 30%) în Egipt, Indonezia, SUA şi Finlanda. În România, 73% dintre cei care au răspuns la studiu au mers cel puţin o dată la medicul de familie în ultimul an.
În cele mai multe ţări, satisfacţia faţă de serviciile oferite de medicul de familie este ridicată (peste 70% în 22 din cele 28 de ţări incluse în studiu). În România, 87% din cei care au răspuns sunt mulţumiţi de medicul lor de familie.
Accesul la specialiştii din sectorul public este mai limitat în ţări cum ar fi Irlanda, Thailanda, Chile, Indonezia, Marea Britanie şi România (în ţara noastră doar 35% din populaţia investigată a mers la un specialist