Turcia exercită presiuni asupra Franţei, pentru a împiedica eventuala adoptare de către Parlamentul francez a unei legi de penalizare a celor care neagă genocidul armean. Două delegaţii turce se află începând de luni în Franţa, pentru întâlniri cu responsabili francezi.
Parlamentul de la Paris urmează să examineze joi respectivul proiect de lege, iar sesiunea este menţinută, în ciuda gesticulaţiilor şi a declaraţiilor pe care le face Ankara. Consecinţele asupra relaţiilor bilaterale vor fi ireparabile în caz de adoptare a acestui proiect de lege, a avertizat Ankara.
Cele două delegaţii turce aflate în prezent la Paris sunt formate una din parlamentari şi alta din oameni de afaceri, iar prima dintre ele va fi primită marţi de ministrul francez de Externe, Alain Juppé.
Patronatul turc a ameninţat la rândul lui că relaţiile comerciale şi economice dintre Turcia şi Franţa vor avea de suferit enorm, în caz că respectiva lege trece în Parlamentul de la Paris.
De notat că în prezent, volumul schimburilor bilaterale este de aproape 12 miliarde de dolari, iar în 2010 el a crescut cu 17% faţă de 2009. În total, 960 de întreprinderi franceze operează în Turcia, iar în cursul acestui an alte 90 s-au implantat pe teritoriul turc.
Relaţiile dintre cele două ţări au mai avut de suferit în 2001, când Parlamentul francez a recunoscut genocidul comis de Imperiul Otoman în anii primului Război Mondial, împotriva armenilor.
Potrivit istoricilor francezi, în jur de un milion cinci sute de mii de armeni au fost ucişi atunci. Turcia nu recunoaşte însă decât în jur de 500 de mii de victime. Săptămîna trecută, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a invitat pe francezi să se ocupe mai degrabă de trecutul lor colonial şi de victimele pe care le-au făcut în coloniile lor, decât de trecutul otoman al Turciei.
Turcia exercită presiuni asupra Fran