Parlamentarii de la București și cei de la Belgrad vor forma o comisie mixtă pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile de români din Serbia. Decizia a fost luată aseară, la Belgrad, la inițiativa părții române.
1 /.
O delegaţie a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, condusă de deputatul PDL William Brînză, a efectuat ieri prima vizită de lucru la Belgrad. Atât la întâlnirea cu ministrul Afacerilor Externe, Vuk Jeremic, cât și la cea cu președintele Parlamentului sârb, Slavica Dukic Dejanovic, deputații români au cerut un calendar ferm pe anul 2012 privind soluționarea problemelor cu care se confruntă etnicii români din Serbia: educație, cultură, religie în limba română.
"Ne-am declarat deschiși pentru a promova o comisie formată din membrii comisiei noastre şi membrii Parlamentului sârb. Am propus, deasemenea, să identificăm societăţi româneşti şi sârbeşti doritoare să sprijine construcţia de: gradiniţe, şcoli, biserici pentru români, în special pentru cei din Valea Timocului, societăţile urmând să ia legătura cu Ambasada României în Serbia şi împreună să stabilească priorităţile", a declarat William Brînză, după întâlnirile cu oficialii sârbi.
"Vrem reciprocitate"
Faptul că oficialii sârbi au dat răspunsuri afirmative solicitărilor deputaților români, aceștia nu s-au mai mulțumit doar cu vorbe și au cerut ca anul viitor să se treacă la fapte. "Ei au spus «da». La întâlnirea pe care președintele Traian Băsescu a avut-o cu omologul său sârb Boris Tadic, au spus «da». Doamnei președinte a Parlamentului i-am spus clar că România nu va condiţiona aderarea la UE a Serbiei de acest lucru, dar orice ţară care se vrea în Europa trebuie să respecte drepturile minorităţilor. (...) Nu vrem o oră de limba română în şcoli, aşa cum avem în Spania, Italia, noi vrem şcoli româneşti. Dar, trebuie un acord în