2011 este anul Fondului Proprietatea, este de părere Valerian Ionescu, şeful departamentului de tranzacţii şi vânzări instrumente financiare tranzacţionabile pe pieţe reglementate "BCR".
Domnia sa ne-a acordat, cu amabilitate, un interviu despre evoluţia bursei bucureştene în acest an.
Anul 2011 este al doilea cel mai bun an al BVB după anul 2007 prin prisma volumului tranzacţiilor medii zilnice, este de părere domnul Ionescu.
Potrivit domniei sale, piaţa românească nu ia propriile decizii, bazate pe datele fundamentale ale companiilor listate: "Ea este conectată la informaţiile şi evoluţiile marilor burse din Europa şi Statele Unite, prin investitorii locali care sunt întotdeauna cu un ochi pe piaţa internaţională".
Ziarul BURSA a realizat câteva interviuri cu brokerii despre cum au trăit acest an pe piaţa de capital şi ce previziuni au pentru anul viitor. Primul din această serie îl redăm mai jos.
Reporter: Cum apreciaţi evoluţia acţiunilor în anul 2011?
Valerian Ionescu: Anul 2011 a pornit în trombă, cu creşteri importante în ianuarie şi cu listarea Fondului Proprietatea şi urma să fie un an de cotitură pentru Bursa de Valori Bucureşti. FP pune România pe harta investitorilor mari. Asta era vorba la ordinea zilei. Şi pentru o vreme, până prin aprilie chiar aşa a fost. Volatilitatea a însoţit piaţa pe parcursul întregului an şi inves-tiţiile pe termen scurt, speculative au fost şi sunt îmbrăţişate de inves-titori. Pe bună dreptate, pentru că cel mai "performant" fond de acţiuni din România are un randament de -11%. Din teama de a fi prins "neinvestit" de o creştere ca cea din 2009 sau începutul lui 2010 aproape fiecare investitor a devenit speculator. Cum deocamdată posibilităţile de a specula scăderea preţurilor sunt reduse (deşi substanţial îmbunătăţite de perodusele structurate) foarte multe idei de tranzacţionare s-au