Noua lege a sănătăţii, care ar trebui să apară dintr-un moment în altul, va face un lucru drastic: va trece toţi banii de la stat în administrare privată, adică va desfiinţa Casele Judeţene de Sănătate şi le va înlocui cu alte Case de Sănătate Private.
Unul dintre preşedinţii unei Case Judeţene de Sănătate ridica, la un seminar despre reforma sistemului sanitar, întrebarea legată de ce se va întâmpla cu ei, din momentul ce sistemul va fi reformat şi dacă vor fi pur şi simplu desfiinţaţi şi înlocuiţi, aşa, după o zi pe alta.
Răspunsul primit a fost unul simplu. "Intenţia noastră nu este de a înlocui Casele publice cu cele private, ci de îmbunătăţire a managementului", a explicat una dintre persoanele care se ocupă de conceperea noii legi privind reforma sistemului. Cu alte cuvinte, Casele Judeţene de Sănătate nu au ştiut cum să împartă banii eficient până acum şi nici să managerieze aşa cum ar trebui instituţiile, prin urmare, pierderea nu ar fi una semnificativă. Pentru a se feri de orice acuzaţii, răspunsul dat de persoana respectivă a fost completat de faptul că nicăieri nu este precizat că o Casă Judeţeană de Sănătate nu se va putea implica în reforma sistemului şi să devină o Casă Privată. Trebuie doar îndeplinite anumite condiţii care vor fi detaliate în noua lege a sănătăţii.
De atunci, a început forfota în rândul reprezentanţilor acestor instituţii care ar urma să fie desfiinţate. Unii spun că nu înţeleg de ce se ia această decizie, pentru că oricum ei aveau costuri mici şi rezultate excepţionale, alţii ameninţă că au un sindicat care să îi apere, în timp ce alţi preşedinţi încearcă să se unească pentru a avea o voce mai impunătoare. Însă, probabil, nimeni nu încearcă să vadă ce presupune să fii un asigurator privat şi să facă o schimbare în acest sens. Schimbarea majoră va fi aceea a impunerii unui criteriu de calitate în acordarea cont