Ignatul, o zi banală pentru un godac de un an: plimbat în lesă, hrănit cu mâncare de câini şi grăunţe. Pentru el, porc de companie, cuţitul e o bucurie de câte ori îl vede, e folosit doar să i se taie salata. Sursa: REUTERSSursa: HEPTASursa: REUTERSSursa: LIBERTATEA
1 /.
În satul Sculeni, la graniţa de est, se ascut cuţitele alea mari, care se folosesc o dată pe an. La Dobrosloveni, în Oltenia, se aude un guiţat puternic ca din gură de şarpe. Scurt, gata, se pregătesc paiele şi arzătorul. "Luptătorii" care l-au făcut knock down pe Ghiţuliţă, unul responsabil cu înjunghiatul, altul cu forţa şi răpusul la podea, iau vitamine -"ţuicomicină", întăritoare la păhărel. În satul Albina, Timiş, miroase deja a şorici, porcul a lăsat coteţul pustiu ca să umple golul din oale: cârnaţi, muşchi şi şuncă afumată, caltaboş, piftie, fripturi, sarmale în foi de viţă şi varză murată. Astăzi, în ziua de Ignat, ţara miroase a pomana porcului.
Cum merge piaţa
"Alo, bunica, vreau să cumpăr un porc, cam cât ar costa?". "Kilogramul de viu sau tăiat?", îmi zice cu promptitudinea unui specialist care cunoaşte piaţa. Şi urmează un răspuns care o blochează pe bunica la telefon, ceva mai şocant decât un anunţ oficial că există extratereştri: "Nu, bunică, să-l ţin în casă, să-l port în lesă!".
Mai ieftin decât un bulldog
Şi pentru că de la bunica n-am găsit niciun dram de înţelegere, de parcă i-a luat mintea Ignatul, am căutat companion de unul singur, pe internet.
O scurtă căutare pe Google, două click-uri, şi apare o descriere sub o poză în ceaţă cu doi godaci: "Porc de companie, creşte un pic mai mare decât un câine pechinez". Preţul - 500 de euro, mai ieftin cu 100 decât un bulldog francez, "vaccinat şi cu garanţie".
Un click şi vine mailul cu răspunsul: "Felicitări, aţi cumpărat «porci de companie»!". Pun m