Prelungirea secetei şi în următoarele luni va duce la scăderea producţiei vegetale cu până la 50%
Unii agricultori vorbesc de culturi de sute de milioane de euro compromise şi de o "catastrofă naţională"
Seceta din ultima perioadă va duce la scăderea producţiei vegetale cu până la 50%, iar dacă se va prelungi şi în următoarele luni, ar putea pune în pericol creşterea economică prognozată pentru anul viitor.
Agricultorii au o viziune pesimistă asupra a ceea ce se va întâmpla anul viitor, iar unii vorbesc de "calamitate" şi de "foamete".
Sorin Dogaru, directorul Departamentului de Agricultură al InterAgro, este de părere că, dacă seceta va continua şi după luna martie, vor fi afectate şi culturile de primăvară şi se va vorbi despre o "catastrofă naţională", cu scăderi de peste 50% ale producţiei vegetale.
"În acest caz se va pune deja în pericol creşterea economică estimată pentru anul viitor. Vor fi şi scăderi colaterale, cum ar fi o lipsă de furaje în zootehnie, vor creşte preţurile la alimente şi ne vom confrunta astfel cu inflaţie şi vor fi scăderi chiar şi în domeniul transportatorilor, pe fondul diminuării producţiei agricole", a afirmat, pentru Mediafax, oficialul InterAgro.
Potrivit reprezentantului Inter-Agro, în cel mai optimist scenariu, deficitul de apă de peste 2.000 de metri cubi pe hectar va fi acoperit, iar producţia vegetală ar scădea cu circa 10-15%. "Cultura de rapiţă este deja compromisă, şi vorbim de 800.000 de tone de rapiţă, în valoare de circa 500 de milioane de euro. Starea de vegetaţie a celorlalte culturi (grâu, orz, secară şi orzoaică) nu este tocmai bună, şi vor fi scăderi şi pentru acestea", a adăugat Dogaru.
2012, cel mai slab an din ultimele decenii
Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), spune că din 1968, de când lucrea