George Osborne, ministrul de Finanțe al Marii Britanii, a pus capăt ambițiilor globale ale băncii britanice Royal Bank of Scotland, acesta susținând reforme radicale pentru a asigura faptul că băncile nu vor mai fi nevoite să fie salvate de către contribuabili.
În încercarea de a răspunde la criticile și acuzațiile după care guvernul ar fi diluat măsurile propuse de Sir John Vickers, președintele Comisiei Independente Bancare, acesta a cerut băncii susținute de stat să se întoarcă pe piața domestică și să se concentreze asupra acesteia.
Osborne a declarat că viitorul RBS stă în creditele de nevoi personale, pentru afaceri mici și pentru corporații, fapt care ar reduce „activitățile riscante care necesită mult capital sau finanțare”, citat de revista financiară, „Financial Times.”
Restructurarea sistemului bancar britanic
Aceste declarații surprinzătoare survin pe fondul implementării propunerilor înaintate în septembrie de Sir John Vickers și a sa Comisie Independentă Bancară, cu unele compromisuri.
Aceste reforme vor forța băncile britanice să construiască un zid de capital în jurul operațiunilor centrale și a creditării întreprinderilor mici, reîntârindu-l cu un strat adițional de capitaluri proprii.
„Chipul și structura sistemului bancar s-a schimbat pentru totdeauna și am atins un punct de unde întoarcerea este imposibilă”, a declarat John Pain, șeful departamentului de consultare în legătură cu riscul serviciilor financiare la KPMG, gigantul american de consultanță și audit.
Dar, pentru a placa și conducerea HSBC, care a amenințat că se va retrage de pe piața britanică în caz că măsurile de reglementare devin prea dure, Osborne a declarat că băncile pot evita să aplice aceste reguli în cazul operațiunilor internaționale dacă acestea nu implică niciun risc pentru contribuabilii britanici.
Față de RBS, însă, Osb