În convorbirile cu Lavinia Betea, Ştefan Andrei relatează că aflase de la sovietici despre sfârşitul lui Nicolae Ceauşescu.
În volumul „Stăpânul secretelor lui Ceauşescu. I se spunea Machiavelli. Ştefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea" ieri pus în vânzare, fostul şef al diplomaţiei româneşti luminează multe zone obscure ale relaţiilor de la „curtea Ceauşeştilor".
În primul rând, lămureşte neobişnuitul şedinţelor CPEx din anul 1989, aşa cum apar în stenograme. Acestea consemnează monologurile lui Ceauşescu, întrerupte din când în când de „cotcodăcitul" Elenei Ceauşescu. În general, Ceauşescu „aberează" în faţa unei asistente mute. Deşi din conţinutul aceloraşi stenograme reiese că soţii Ceauşescu fuseseră informaţi la „la zi" cu toate schimbările din statele comuniste. Mai mult decât atât, Ceauşeştii interpretau şi stabileau corect actorii şi mizele evenimentelor din toamna lui 1989 în ţările lagărului comunist.
Tehnica prevestirii
Estimaţi, cumva, moartea lui Ceauşescu curând ? - l-am întrebat pe Ştefan Andrei în convorbirile purtate. „Din informaţiile mele, primite în 1988, era vorba de maximum doi ani, mi-a răspuns. Informaţii aveam de la sovietici. De la Şahnazarov, consilierul lui Gorbaciov şi al lui Brejnev. În 1988, spre sfârşitul anului mi-a spus. La CAER. Eu eram în Comitetul Executiv al CAER. Am discutat cu Şahnazarov, la Moscova, iar el mi-a spus două lucruri fundamentale.
Unul - că Gorbaciov a apreciat în conducerea partidului că perestroika n-a mers în Uniunea Sovietică, deşi a schimbat conducerea armatei, deşi a schimbat activul de partid. N-a mers deoarece nu poate să învingă în Uniunea Sovietică fără schimbări similare şi în celelalte ţări ale Tratatului de la Varşovia cu care Uniunea Sovietică are strânse raporturi economice şi militare.
În concluzie, trebuie schimbate conducerile din ţă