În timp ce guvernele din Italia, Spania, Irlanda și celelalte țări de la periferia euro încearcă să o convingă pe Angela Merkel și pe investitori că sunt capabili să-și echilibreze bugetele naționale, guvernanții avansează și măsuri pentru a redresa competitivitatea acestora.
Riscul pentru Germania, țară în care mai mult de jumătate din PIB este constituit din exporturi, este că procesul de transformare a economiilor periferice în copii fidele ale economiei germane ar putea avea prea mult succes. Eforturile cu privire la reducerea costului muncii ar putea ajuta exportatorii din sudul europei să amenințe supremația industriei germane, arată Bloomberg.
Germania, considerată „bolnavul Europei” în anii 90, după problemele cauzate de reunificarea care a început din 1990, s-a reinventat în motorul de creștere economică a Europei și al treilea exportator mondial după China și Statele Unite, prin controlul strict asupra salariilor și diversificarea industriei.
Creșterea exporturilor
Costurile pe piața muncii din Germania au crescut la doar jumătate din ritmul Greciei în ultimul deceniu, conform institutului IMK din Dusseldorf. Creșterea exporturilor a fost de 5,2% pe an, în aceeași perioadă, comparat cu 3,1% în Italia.
Cum zona euro este, încă, principala piață de export a Germaniei, Merkel forțează țările afectate de datorii să urmeze exemplul țării sale și să implementeze măsuri de susținere a creșterii economice și a reducerii deficitului.
Deși majoritatea eforturilor pentru controlarea crizei datoriilor suverane s-au concentrat pe coordonarea mai bună a politicilor fiscale, liderii au căutat, de asemenea, să implementeze măsuri de susținere a creșterii economice. Pe măsură ce haosul de pe piețe amenință economiile și veniturile corporate în intreaga regiune, țările membre euro, lipsite de surse de finanțare, cedează