O echipă de cercetători de la Universitatea dim Londra a constatat că în regiunile cu nivel ridicat de ultraviolete s-au înregistrat mai puţine cazuri de varicelă.
Lumina soarelui poate dezactiva virusul pe piele, făcându-l astfel mai greu transmisibil. Alţi experţi susţin că sunt importanţi mai mulţi factori, cum ar fi temperatura, umiditatea şi condiţiile de trai.
Virusul varicela-zoster este foarte contagios, se poate răspândi prin tuse sau strănut în stadiile incipiente ale infecţiei. Sursa principală de transmitere a bolii este contactul cu erupţiile cutanate (veziculele cu lichid).
Efectul benefic al radiaţiilor ultraviolete şi rolul lor în inactivarea virusului sunt cunoscute de ceva vreme. Doctorul Phil Rice, de la Universitatea din Londra, care a condus cercetările, este de părere că aceasta este explicaţia faptului că în zonele tropicale transmiterea varicelei de la persoană la persoană este mai puţin frecventă. Tot astfel se poate explica de ce varicela este mai frecventă în anotimpurile reci în ţările cu climă temperată.
Rice a constatat şi că, din cauza poluării, razele ultraviolete sunt mai slabe în sezonul cald faţă de cel ploios. „Până acum, nimeni nu a considerat razele UV un factor, dar studiind studiile epidemiologice care arată o corelare între latitudinea pe glob şi prezenţa virusului, este foarte clar", a declarat dr. Rice.