Atat pe monitoarele computerelor cat si prin operatiuni terestre, agenti romani si agenti ai FBI din SUA incearca sa reduca criminalitatea online, pe masura ce infractiunile cu provenienta din Romania au crescut in ultimul timp in mod dramatic, scrie Timeslive.co
“Cybercrime-ul are retele extrem de specializate si dinamice”, comenteaza un expert al Serviciului Roman de Informatii (SRI).
“A ii reteza o mana nu ajuta, i-ar creste aproape imediat inapoi. Provocarea este sa intelegi ce fac acesti infractori si sa incerci sa iti dai seama care vor fi urmatorii pasi pe care ii vor adopta. Trebuie, cu alte cuvinte, sa ne punem in pielea lor”, mai comenteaza expertul roman, care a dorit sa ramana anonim.
Numarul cazurilor de infractiuni online si de victime au crescut constant in ultimii ani, fortand autoritatile sa tina pasul cu metodele din ce in ce mai sofisticate ale acestora.
Criminalitatea informatica a gasit teren fertil in Romania, unde, scrie presa internationala, sistemul de invatamant ofera pregatire IT foarte buna. Cu toate acestea, conditiile economice dificile fac din gasirea unui job o adevarata corvoada, asa ca tinerii absolventi devin din ce in ce mai inclinati a intra in ilegalitate prin activitati IT ilicite.
Romanii devin din ce in ce mai specializati pe inselatorii online si phishing. Mai mult de 80% din atacurile informatice originate din Romania au ca target cetateni si companii din SUA, conform politiei romane. Mark Gitenstein, ambasador SUA, spune ca americanii pierd circa 1 MILIARD de dolari anual ca urmare a atacurilor informatice originate din Romania.
Colaborarea FBI si SRI a fost apreciata de directorul FBI Robert Mueller, oficial care a vizitat Romania saptamana trecuta.
Weekendul trecut, trei persoane care fraudau online intrand ilegal in conturi bancare din SUA si Italia au fost arestati in