Liderii europeni încearcă să determine membrii Uniunii Europene şi Statele Unite ale Americii să crească resursele alocate FMI. Ţările ridică însă pretenţii mari. Sursa: REUTERS
1 /.
Miniştrii de finanţe din zona euro s-au întâlnit ieri pentru a găsi resursele necesare salvării zonei euro şi pentru a definitiva noile reguli fiscale pe care vor trebui să le respecte statele membre UE. Oficialii au ajuns deja la concluzia că Fondul Monetar Internaţional are nevoie de încă 150 de miliarde de euro pentru a lupta împotriva crizei.
S-a vorbit şi despre împrumuturile bilaterale pe care ţările membre ale Uniunii Europene ar trebui să le asigure Fondului Monetar. Iar la nivelul zonei euro există deja un draft cu noile reglementări fiscale, care ar trebui să fie finalizat în luna ianuarie anului viitor.
Altfel spus, teoretic, zona euro pare a fi gata să facă faţă crizei, deoarece a identificat toate armele de contraatac. Semnalele pe care le transmit însă ţările membre UE induc mai degrabă nelinişte în pieţe.
Nimeni nu plusează
La nivelul Uniunii, o serie de state pun condiţii dure pentru a finanţa Fondul. Oficialii Germaniei au spus săptămâna trecută că nu sunt de acord ca ţara să contribuie cu fonduri suplimentare dacă statele non-euro şi chiar cele din afara Europei, dar care sunt membre ale Fondului, nu contribuie la rândul lor. Or, ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a spus că şansele ca Statele Unite ale Americii să majoreze contribuţia la Fond sunt mici. Oficialii Marii Britanii au declarat şi ei că ţara nu va majora contribuţia.
Destrămarea zonei unice
Iar pe fondul neliniştilor europene, Banca Centrală Europeană (BCE) nu dă semnale că ar fi gata să adopte soluţia pe care o aşteaptă pieţele.
Ieri, Mario Draghi, preşedintele BCE, a acordat primul intervi