Guvernul britanic se opune alocării unor fonduri suplimentare de 200 de miliarde de euro pentru FMI cu titlul de ajutor pentru zona euro, măsură aprobată de toate celelalte ţări membre ale UE. Un mic oraş englez a rupt parteneriatul de 45 de ani cu două municipalităţi din Germania şi Franţa iar aversiunea faţă de Germania ca forţă dominantă a UE e tot mai vizibilă în societatea şi presa britanică.
Decizia Londrei de a nu participa la suplimentarea fondurilor FMI pentru susţinerea zonei euro a făcut imposibilă atingerea sumei ţintă de 200 de miliarde de euro, gândită de miniştrii de finanţe ai ţărilor membre UE, arată BBC. „Marea Britanie a fost întotdeauna dispusă să ia în calcul alocarea de noi resurse pentru FMI, dar pentru rolul său global şi ca parte a unui acord la nivelul G20”, se arată într-un comunicat al Ministerului de finanţe. Mai mult, acesta insistă asupra faptului că rolul FMI este să susţină ţări, nu monede.
Unele ţări membre critică însă noul exemplu de lipsă de solidaritate a Londrei, mai ales că şi alte ţări din afara zonei euro, precum Danemarca, Polonia, Suedia şi Republica Cehă s-au angajat să contribuie la acest fond.
Ruperea frăţiei
Tensiunile dintre Marea Britanie şi partenerii săi europeni se manifestă şi la nivel local. Primarul conservator al micului oraş Bishop’s Stortford a decis să rupă înfrăţirea europeană cu municipalitatea Friedberg din Germania şi cu Villiers-sur Marne din Franţa, fără nicio explicaţie. "Desigur nu va fi decisă soarta Europei aici, dar micuţul orăşel din apropierea Londrei s-a transformat într-un câmp de bătaie în miniatură în campania antieuropeană a premierului Cameron", scrie revista germană Spiegel. După 46 de ani de prietenie, cooperare şi legături strânse, primarul John Wyllie i-a informat pe omologii săi din cele două municipalităţi la sfârşitul lui septembrie, în pli