Centrul Expoziţional Moldova a fost deschis doar cinci zile într-un an. Consilierii judeţeni au decis în şedinţa de ieri să concesioneze construcţia de 8 milioane de euro, după ce nu au luat nicio măsură pentru a scoate profit din investiţia europeană.
După trei ani de lucrări, cu probleme în execuţie şi numeroase suplimentări de fonduri, clădirea dotată cu cele mai moderne echipamente şi instalaţii stă goală, fără angajaţi şi este păzită de două persoane. Şefii Consiliului Judeţean au reuşit „performanţa“ de a organiza doar două evenimente în 12 luni de funcţionare a Centrului Expoziţional Moldova, care ar trebui să fie cel mai mare centru din ţară, după Romexpo, aşa cum a declarat primarul Gheorghe Nichita la inaugurare.
Centrul va fi predat pe o perioadă de 25 de ani unei firme private, care va trebui să plătească o redevenţă anuală de 141.000 de euro.
Licitaţia pentru concesioanarea clădirii va fi organizată în ianuarie, contractul urmând a fi semnat în primăvară. „Sperăm să se prezinte cât mai multe firme la concesionare şi să scăpăm de această povară. Trebuia făcut mai bine proiectul pentru ca noi să nu susţinem o nouă societate cu cheltuieli de întreţinere“, a spus Constantin Simirad, şeful CJ. Primăria şi Consiliul Judeţean au investit în această clădire 2,13 milioane de euro, la care se adaugă 1,4 milioane de euro, valoarea terenului de 15.000 de metri.
Acuzaţii de sabotare
În cele 12 luni de când Centrul Expoziţional a fost administrat de edili, gaura în bugetele locale a fost de 267.000 de lei, cheltuielile cu paza şi utilităţile în acest an. Doar două evenimente au fost organizate aici, o preselecţie în concursul de talente X Factor şi expoziţia naţională de construcţii şi instalaţii CAMEX. Cele două instituţii publice au fost doar partenere la aceste evenimente şi au câştigat în publicitate.
„Firmele