Leul a continuat să se aprecieze la începutul sesiunii, cotaţiile coborând sub 4,3 lei/euro, iar dealerii spun că unele banci au început vânzările de euro din provizioane, în contextul trecerii sistemului bancar la standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS), la 1 ianuarie.
La deschidere, băncile cotau euro la 4,3060 - 4,3085 lei, sub nivelul de la finalul şedinţei precedente, când schimburile se perfectau la 4,3120 - 4,3145 lei/euro.
Ulterior, cursul a continuat să scadă treptat, iar în prima oră de transfer a atins un minim de 4,2975 - 4,3000 lei/euro. În jurul orei 10:30, operaţiunile se realizau la 4,3005 - 4,3020 lei/euro.
Unii dealeri spun că unele banci au început să vândă euro din provizioane, întrucât sistemul bancar va trece la standardele internaţionale de raportare financiară. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a declarat recent că normele prudenţiale ale băncii centrale nu vor modifica semnificativ nivelul provizioanelor.
Pe de altă parte, la aprecierea leului au contribuit şi transferurile de euro în ţară, în apropierea sărbătorilor de iarnă, efectuate de către românii care lucrează în străinătate.
Totodată, unii dealeri spun că străinii nu şi-au descărcat însă poziţiile long, iar mulţi dintre ei au intrat la cotaţiile peste 4,35 lei/euro. Acest lucru ar putea însemna un potenţial de apreciere în continuare pe leu, dacă străinii vor alege activarea unor ordine de stop-loss (limitare a pierderii).
Cursul de referinţă anunţat luni de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 2,63 bani, la 4,3146 lei/euro, atingând astfel cel mai redus nivel din ultimele două luni. O paritate mai redusă decât cea de luni a fost afişată de BNR la 10 octombrie, când cursul a fost de 4,3053 lei/euro.
Banca centrală a publicat vineri o rată oficială de 4,