Ciorba de rasol de porc
Ingrediente:
un rasol de porc de 1,5 - 2 kg;
1 l de borş sau zeamă de varză;
2-3 morcovi tăiaţi mărunt;
2 cepe tăiate mărunt;
1 bucată de păstârnac sau rădăcină de pătrunjel tăiată mărunt;
1 ţelină mică, tăiată mărunt;
5 roşii;
3 ardei graşi;
2 legături de leuştean;
1 legătură de pătrunjel;
două ouă;
sare şi pier.
Mod de preparare:
Spală bine rasolul şi pune-l la fiert în apă rece, într-o oală mare care să-l cuprindă în întregime. Lasă-l să fiarbă la foc mic. Când carnea este aproape fiartă şi se desprinde de pe os, înlătură osul şi rupe bucăţi potrivite de rasol. Adaugă legumele, o legătură de leuştean şi puţin pătrunjel, tocate mărunt, şi lasă-le să fiarbă cu carnea. Când toate ingredientele sunt fierte bine adaugă borşul sau zeama de varză şi mai lasă ciorba să mai dea în 2-3 clocote. Pune sare şi piper după gust şi drege-o cu ouăle bătute cu puţină sare şi piper. Stinge focul şi pune deasupra restul de leuştean şi patrunjel tăiate mărunt. Serveşte preparatul cu smântână.
Beneficiile produsului asupra sănătăţii
rasolul de porc conţine zinc, fier şi vitamina D care îmbunătăţesc imunitatea, oferă un plus de sănătate pielii şi asigură buna funcţionare a sistemului nervos;
morcovii - îmbunătăţesc vederea şi au grijă de sănătatea ochilor pe timp de iarnă;
ardeiul gras - conţine o cantitate impresionantă de vitamina C, A, E, K, B6, potasiu, magneziu ş.am.d. prevenind bolile respiratorii sezoniere, glaucomul, artrita reumatoidă, infecţiile şi chiar infarctul miocardic;
roşiile - au în compoziţia chimică vitamina A necesară glandelor endocrine, complexul B, protectorul sistemului osos şi al metabolismului, vitamina C necesară prevenţiei bolilor de inimă şi a anumitor intoxicaţii, fier, fosfor, calciu, magneziu etc. Pentru creşterea imunităţii;
c