O veche traditie, confirmata de cercetari actuale, sustine ca mancarurile grele pe care le consumam de sarbatori nu cad greu la stomac, daca sunt consumate in paralel cu fructe si legume crude - in cantitati egale cu primele.
Daca asa stau lucrurile, merita rememorate cateva din felurile cu care cruditatile repara ceva din ce strica mancarea gatita de sarbatori, cea cu care ne place sa ne delectam.
Au un continut ridicat de apa
Apa constituie 63-70% din greutatea corpului, care are nevoie de acest lichid. Ea poate fi bauta ca atare, dar apa din vegetale vine si cu un aport de substante minerale, plus vitamine, adesea deficitare in mancarea gatita, conform kabanik.ru.
O masa satioasa face sete. Daca masa a fost asociata cu legume si fructe proaspete, senzatia de sete nu mai apare.
Tonifica sistemul nervos central
Se spune despre cruditati ca ele constituie combustibilul creierului. Se stie ca, in vechime, inteleptii erau vegetarieni, dar traditia n-a stabilit daca au ajuns vegetarieni pentru ca erau intelepti sau au ajuns intelepti pentru ca erau vegetarieni.
Astazi se stie ca vegetalele consumate mentin in vigoare functiile creierului, trezindu-le din starea de oboseala pe care le-o induce alte alimente.
Au proprietati curative
Intelepciunea populara prescrie anumite plante pentru indepartarea anumitor boli. Adevarul este ca toate vegetalele ne feresc de afectiuni, unele mai mult, altele mai putin. Consumand o gama larga de cruditati compensam efectul negativ al excesului de alimente gatite.
Sunt disponibile pentru toata lumea
Nu este neaparat nevoie sa mananci portocale si banane, ca sa-ti mentii sanatatea. Frunzele de salata, de urzici, de loboda si multe altele sunt accesibile buzunarelor celor mai modeste. Iar, daca ai mancat greu, te tr