Doar 10 ţări au înregistrat creşteri pe burse de la începutul acestui an dintr-un total de 78 analizate, iar România ocupă locul 47 cu o scădere a indicelui BET de 18,9%. Austria a pierdut 33%.
Anul 2011 a fost foarte slab pentru investiţiile la bursă, nu doar în România, ci în întreaga lume, criza datoriilor statelor din zona euro, care a pornit de la Grecia şi a contaminat întreaga Europă, determinând valuri de turbulenţe pe pieţele de capital şi retragerea banilor din acţiuni.
Bursele internaţionale au pierdut în medie 14,15% de la începutul anului, potrivit unei analize a firmei de brokeraj britanice Bespoke Investment Group. Anul trecut, aceleaşi pieţe înregistraseră o creştere medie de 15,3%.
În primele 11 luni ale anului, din capitalizarea totală a pieţelor internaţionale s-au evaporat 4.200 mld. dolari, potrivit datelor Federaţiei Mondiale a Burselor de Valori. Bursa de la Bucureşti se situează pe locul 47 în topul evoluţiilor la nivel mondial, cu o scădere de aproape 19%, dar stă mai bine decât alte pieţe din regiune, precum Ungaria, Polonia sau Cehia, în timp ce Austria ocupă unul dintre ultimele locuri, cu o scădere de peste 33%.
Nici investitorii din vestul Europei nu au fost mai feriţi de scăderi, în condiţiile în care cele mai mari economii din Uniunea Europeană, Germania şi Franţa, trebuie să acopere nota de plată a crizei datoriilor, în timp ce Italia, Spania sau Belgia sunt într-o situaţie dificilă. Indicele german DAX a pierdut 17,5% de la începutul anului, iar cel francez (CAC 40) a scăzut cu 21,9%.
Nici bursele de pe pieţele emergente, unde investitorii reuşeau să obţină câştiguri mari altădată, nu au mai strălucit în acest an. China, Brazilia, Rusia şi India au avut scăderi cuprinse între 19% şi 25%. Doar bursele din SUA au fost ceva mai ferite, americanii reuşind să mute atenţia asupra Europei, după ce agenţi