Marius Silaghi se ocupă de şase ani de acest aspect important, fără de care Crăciunul nu ar fi la fel. Pomii pe care îi comercializează tânărul timişorean sunt exclusiv naturali. Cel mai scump brad vândut a costat puţin sub 800 de lei. „Avea patru metri înălţime şi nu i se vedea tulpina deloc, atât de dese erau crengile”, a explicat vânzătorul.
Pe un trotuar de lângă Piaţa 700, brazii au făcut un culoar prin care trecătorii îşi fac loc atingând cu mâna câte o ramură, aproape drăgăstos. Mulţi dintre ei au renunţat să mai aducă în casă, în fiecare ajun al Crăciunului, copăcelul simbolic, înlocuindu-l cu simulacre din material plastic.
Timişoreanul Marius Silaghi, în vârstă de 32 de ani, speră ca tot mai mulţi dintre aceştia să-şi schimbe obiceiul. Ar fi bine o dată pentru tradiţie şi a doua oară, bineînţeles, pentru afacere.
Aduşi din nord
Ce nu ştiu trecătorii care nu se opresc să-l întrebe pe vânzător este faptul că brazii vin tocmai din Danemarca şi nu sunt smulşi sau tăiaţi la întâmplare din păduri. Nimic nu e putred în pepinierele din Regatul Danemarcei, unde pomii sunt crescuţi să fie drepţi, fiecare ramură trebuind să corespundă unui standard.
„În România, cei mai mulţi brazi sunt tăiaţi direct din pădure, unde nu are nimeni grijă de ei. În plus, doar o parte din tăieri se face cu acordul ocolurilor silvice, iar restul se retează ilegal şi se vând pe sub mână. Noi preferăm să importăm din Danemarca, unde în creşterea puieţilor nimic nu este lăsat la întâmplare, pentru că în ţară există doar două pepiniere specializate şi care scapă de marfă cu mult timp înaintea începerii Sărbătorilor“, a precizat Marius Silaghi. El se ocupă de vânzarea brazilor de Crăciun de şase ani, în sezonul rece, când firma de amenajări de spaţii verzi nu poate funcţiona.
Pomii pe care îi comercializează tânărul timişorean sunt e