Piaţa de carte, estimată în 2010 la 60 milioane de euro (fără manuale şcolare şi kiosk edition), a înregistrat şi anul acesta o scădere de aproximativ 10%, stabilizarea pieţei lăsându-se aşteptată, pentru 2012, se arată într-un comunicat al retailerului de carte Diverta.
Scăderea pieţei a fost cauzată de câţiva factori extrem de importanţi. Un prim factor îl reprezintă numărul redus de titluri noi. Doar câteva edituri au reuşit să tipărească un număr mai mare de titluri decât în 2010. Şi reducerea preţului mediu al cărţilor a contribuit la eroziunea pieţei, aceasta scăzând cu aproximativ 10%, de la 32 lei la 29 lei (la calcularea preţului mediu nu s-a luat în calcul kiosk edition). "Din păcate, această reducere a preţului nu a fost compensată de un volum mai mare de vânzări. Un alt factor îl reprezintă reorientarea bugetelor către produse de subzistenţă, produsele culturale sau de entertainment nemaifiind o opţiune constantă pe lista de cumpărături. Cartea rămâne o cumpărătură de impuls şi, pe alocuri, de cadou sau necesitate", se mai precizează în sursa citată.
Unele edituri au încercat o repoziţionare a portofoliului de titluri, orientându-se spre beletristică sau carte pentru copii. Spre exemplu, Grupul Editorial All a lansat o colecţie de titluri de beletristică numită Strada Ficţiunii. Cărţile insert cu ziarul au înregistrat scăderi anul acesta, tirajele reducându-se semnificativ.
La Diverta, titlurile de autoeducare au înregistrat o creştere a vânzărilor faţă de anul trecut. Cartea pentru copii a urmat acelaşi trend. În schimb, cărţile din categoria hobby au înregistrat o uşoară scădere a vânzărilor. În lanţul de retail Diverta, se observă că numărul clienţilor este identic sau chiar puţin mai mare decât cel de anul trecut, însă valoarea bonului mediu a înregistrat o scădere. De aici, reiese că majoritatea clienţilor preferă să cumpere fie m