Peste 700 de femei din toată țara au fost antrenate, timp de doi ani, într-un proiect care le-a ajutat să se dezvolte profesional, ba chiar să-și deschidă o afacere.
1 /.
Proiectul "Un viitor mai bun pentru femei", dezvoltat de compania Depro Inovaţie, Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) şi Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România (CEED), s-a adresat femeilor care provin din comunităţile mici şi din mediile dezavantajate.
Timp de doi ani, peste 700 de femei din 24 de judeţe ale ţării au mers la cursuri gratuite de antreprenoriat, management de proiecte sau alte cursuri pentru dezvoltarea competenţelor manageriale.
Andrei Manole, reprezentat FRDS, a declarat că primul pas făcut în proiect a fost selectarea comunităţilor în care specialiştii să meargă să implementeze un nou concept – acela al unei femei independente, într-o comunitate dominată de bărbaţi.
"Există o dorinţă foarte mare a femeilor de la ţară de a se emancipa. Cele care au gospodării mari şi care au mai fost implicate în viaţa comunităţii sunt, de regulă, femei active. Dar au fost şi cazuri în care, de exemplu, bărbaţii le tot întrebau ce fac toată ziua la cursuri, mai bine să stea acasă", a explicat Andrei Manole.
79% dintre beneficiare au fost femei din mediul rural
Potrivit Gabrielei Popescu, coordonatoarea proiectului, cele mai multe beneficiarele cursurilor provin din mediul rural, 79%, şi au vârste cuprinse între 24 şi 45 de ani. Sunt femei care au absolvit studii superioare, dar și multe care au făcut doar opt clase.
"Ele au fost interesate de domenii de activitate foarte variante, începând de la dezvoltarea unei afaceri deja existente sau de întocmirea unui plan de afaceri. Unele au de gând să-şi facă o fabrică de conserve de murături, de exemplu, sau un centru de zi pentru vârstnici, o grădiniţă, un restaurant, ciupercării, cr