"Criza din Europa reprezintă un risc pentru toate economiile lumii", a declarat directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, cu ocazia unei vizite în Nigeria, prima ţară africană vizitată de când a preluat conducerea FMI.
Şefa FMI-ului încearcă de fapt să avertizeze economiile mai fragile, precum şi ţările în curs de dezvoltare, că vor avea de suferit de pe urma actualei crize din Europa. De altfel, experţii Fondului Monetar Internaţional încearcă să evalueze în prezent impactul pe care criza datoriei publice din ţările bogate îl va putea avea asupra ţărilor sărace. "Asiguraţi-vă că deţineţi suficiente rezerve, suficientă capacitate de rezistenţă, că sunteţi destul de protejaţi împotriva acestor consecinţe", iată mesajul adresat de Christine Lagarde statelor africane.
În paralel, în Franţa, ţară aflată sub presiunea agenţiilor de rating şi ameninţată cu scăderea notei, preşedintele Nicolas Sarkozy îşi pregăteşte strategia de comunicare, în cazul în care această degradare a notei franceze va interveni în zilele următoare. Ar fi destul de cinic ca această scădere a ratingului să coincidă cu Crăciunul, ca un cadou otrăvit al lui Moş Crăciun, dar Preşedinţia franceză se pregăteşte şi de această eventualitate.
Nicolas Sarkozy a comis însă o mare greşeală până acum, exaltând în discursurile sale meritele Franţei şi ale notei sale supreme, AAA. Deja, echipa din jurul preşedintelui începe să le explice francezilor că există o viaţă şi după eventuala scădere a notei, scădere care dacă se produce, nu va însemna în nici un caz un cataclism.
Guvernul de la Paris speră de altfel ca întreaga zonă euro să fie afectată de eventuala scădere a notei, ceea ce ar diminua impactul în Franţa. Pe fond electoral, subiectul este încă dramatizat, iar liderul stângii, François Holland este acuzat deja că n-ar fi omul situaţiei, în aces