Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat luni a treia evaluare a acordului de tip preventiv şi va pune la dispoziţia României o nouă tranşă, a patra, în valoare de circa 480 de milioane de euro, transmite agenţia Mediafax.
La precedenta evaluare a acordului, FMI a decis ca România să poată trage o tranşă cu o valoare identică (de 480 milioane euro). Ca atare, fondurile puse la dispoziţia autorităţilor române până acum, în caz de urgenţă, însumează circa 1,5 miliarde euro.
Premierul Emil Boc a declarat luni, în emisiunea “Prim Plan”, de la TVR Info, că nu se întrevede o înrăutăţire atât de gravă a situaţiei economice, astfel încât România să acceseze banii de la Comisia Europeană sau FMI. Dacă acest lucru se va întâmpla totuşi, Boc spune că se poate “apăsa acest buton” de siguranţă, astfel încât să nu se ajungă la tăierea salariilor sau pensiilor.
În ultima scrisoare de intenţie către FMI, obţinută de Mediafax, Guvernul a convenit ca lista companiilor ale căror pierderi trebuie incluse anul viitor în deficitul bugetar să fie din nou substanţial extinsă, de la 10 la 27 de societăţi, după ce iniţial a fost restrânsă în proporţie similară.
Guvernul s-a angajat ca, până la finele acestui an, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacţia nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM.
Totodată, procedurile de listare a companiei Hidroelectrica prin vânzarea pe Bursă a 10% din acţiuni vor fi încheiate până la sfârşitul lunii octombrie a anului viitor, după ce în primele două luni va fi angajată o bancă de investiţii care să pregătească operaţiunea.
În acelaşi timp, Executivul va continua concedierile la companiile feroviare, să impună patru zile de concediu fără plată pentru angajaţii societăţii Int