* Florin Cîţu: Deficitul ascunde o datorie publică şi cheltuieli în creştere, nu se vede nicio consolidare fiscală
Ţara noastră este mult mai pregătită decât în trecut să facă faţă "furtunii financiare" de anul viitor, este de părere premierul Emil Boc. Domnia sa îşi motivează declaraţia făcută, ieri, într-un forum economic, prin faptul că acest an se va încheia cu o creştere economică de 1,5-2% (după patru trimestre de creştere economică), cu un deficit de 4,4% (obiectivul pentru anul viitor fiind ca deficitul să scadă la 1,9%, în 2013 ţinta de deficit fiind de 0%) şi cu "un nivel al datoriei publice de 32-33%, în condiţiile în care nivelul maxim admis de UE este de 60%".
Economiştii sunt, însă, de altă părere. Analistul Florin Cîţu ne-a spus că scopul nostru nu este acela de a avea un deficit mic, ci de a reduce cheltuielile, iar acestea se află în continuă creştere: "Cheltuielile publice vor creşte şi în 2012 şi în 2013, după ce şi în 2011 acestea au fost în creştere faţă de anul trecut. Au cres-cut şi cheltuielile pe cash şi cele din bugetul consolidat, iar diferenţa dintre cele cash şi cele din bugetul consolidat este şi ea în creştere. Deficitul ascunde o datorie publică în creştere şi cheltuieli guvernamentale în creştere, pe care noi nu le vedem. Cheltuielile cu salariile au ajuns mai mari ca în 2008. Nu se vede nicio consolidare fiscală, deficitul se poate jongla şi din venituri. Cât priveşte datora publică, aflată la un nivel de 34%, aceasta este în creştere de la 16%, în 2008 şi va avea un trend cres-cător, după cum estimează şi FMI".
Emil Boc a subliniat faptul că, în 2012, va fi păstrată cota unică de impozitare de 16% şi taxele de bază, cum ar fi contribuţiile şi TVA.
Domnia sa a făcut toate aceste afirmaţii în faţa unor investitori străini care au participat, ieri, la un forum pe tema parteneriatului public-privat.
"Deja e